reklam

Fonksiyonlarla ilgili soru-cevap örnekleri verir misiniz?

5 sene önce admin tarafından yazıldı ve hakkında hiç yorum yapılmadı.

Fonksiyon Soruları

ÖRNEK: A={-3,-1,0,2,3}
F=A R fonksiyonu
F{(-3,5),(-1,2),(0,3),(2,5),(3,-4)} olarak veriliyor.
F(-3)+f(0)+f(3) toplamı nedir?

A)0 B)2 C)3 D)4 E)5

ÇÖZÜM:

f(-3)= 5 f(-3)+f(0)+f(3)=5+3-4=4 olur.
f(0)= 3 olduğundan
f(3)=-4 Cevap: d


1) f A dan B ye bir fonksiyon, x x2 fonksiyonunun bire bir midir?

CEVAP:
f(-2) = (-2)2 = 4
f(2) =22 = 4 olduğundan, -2 ¹ 2 Þ f(-2) = f(2) olur yani verilen fonksiyon bire bir değildir.

2) A ={ -1, 0,1 } ve b={ 0,1 }kümeleri için f A dan B ye bir fonksiyon f(x) = x2
fonksiyonunun örten olmadığını araştırınız.

CEVAP:
f(-1) = 1
f(0) = 0 Þ f(A.) = {0,1} dır.
f(1) =1

f(A.) = B olduğundan f örtendir.

3) A = {-1, 0,1,2,3} ve B = {0,1,2,34,5,10} kümeleri veriliyor. f(x) = x2 + 1 fonksiyonu içine bir fonksiyon mudur? ( f; A dan B ye bir fonksiyon)

CEVAP:
f(-1) = (-1)2 + 1 = 2
f(0) = 02 +1 = 1
f(1) = 12 + 1 = 2
f(2) = 22 + 1 = 5
f(3) = 32 + 1 = 10
f(A.) = { 1,2,5,10} ¹ B olduğundan, f içine fonksiyondur.

4) f : R [2 + ¥ ] f(x) = x2 + 2 bire bir ve örten midir? x ³ 0

CEVAP:
f(0) = 02 +2 = 2 Örtendir -1 ¹ 1
x1 ¹ x2 için f(x1) ¹ f(x2) f(-1) = f(1)
f(-1) = (-1)2 + 2 = 3
f(1) = 12 +2 = 3 Birebir değil

5) f : R R f(x) = ( a-2 ) . x2 + ( b+3 )x + 7 sabit fonksiyon ise a – b +f(x)=?

CEVAP:
f(x) = c olduğundan
f(x) = ( a – 2 ) . x2 + ( b + 3 ) . x +7
0 0
a–2 = 0 b+3 = 0
a = 2 b = -3
f(x) = 7 a + b + f(x) = 2+3+7 = 12

6) f :R R , f(x) = x3 – 4x +2 olduğuna göre f-1(2) nedir?

CEVAP:
f-1(2) = x Þ f(x) = 2

Þ x3 – 4x +2 = 2
Þ x3 – 4x = 0
Þ x( x2 – 4 ) = 0
Þ x = 0, x = 2, x = -2
f-1(2) = { -2, 0 ,2 } bulunur.

7) f : R-{-1} R, f(x) = x2 – 3x + 2 olduğuna göre, f-1(6.) nedir?

CEVAP:
f-1(6.) = x Þ f(x) = 6
Þ x2 –3x + 2 = 6
Þ x2 –3x –4 = 0
Þ ( x-4 ) (x + 1 ) = 0
Þ x = 4, x = -1
x = -1 sayısı tanım kümesinin elemanı olmadığı için f-1(6.) = 4

İslama göre zina eden bir kişinin zina etmeyen bir kişi ile evlenebilir  mi?
Nur suresi üçüncü ayet-i kerimede "Zina yapan erkek, zina yapan kadınla ya da bir müşrik kadınla evlenir; zina yapan kadın da zina yapan bir erkekle ya da müşrik bir erkekle evlenir." buyurulmuştur. Peki yanlışlıkla bu yola sapmış birisi sonradan tevbe-i nasuh ile ...
Meslek Hastalıkları ve Korunma Yolları Nelerdir?
Meslek Hastalıkları ve Korunma Meslek hastalığının tanımı yapılmadan önce meslek kelimesini tanımlamamız gerekiyor. Meslek, sürekli olarak yapılması öngörülen, öğrenilmesi için belli bir eğitim ve/veya iş tecrübesi gerektiren, insanın hayatını kazanmak için yap...
Coğrafya insanlarin hangi faaliyetlerini incelemektedir?
Coğrafya insanların hangi faaliyetlerini incelemektedir? Coğrafyada inceleme alanı bakımından iki büyük anabilim dalından birisini Beşeri ve Ekonomik Coğrafya oluşturmaktadır. Beşeri ve Ekonomik Coğrafya insan faaliyetleri ve bu faaliyetler sonucu ortaya çıkan o...